Aroniabær er mørkerøde, nesten sorte bær, med et meget høyt innhold av antioksidanter. I følge analyser gjort ved Institutt for ernæringsforskning, Universitetet i Oslo har aroniabær et antioksidant innhold som er 2-3 ganger så høyt som som i blåbær og krekling.
Produkt | Antioksidant innhold mmol/100g |
---|---|
Nyper | 34,5 |
Aronia | 13,5 |
Krekling | 6,7 – 10,8 |
Solbær | 5,5 – 9,1 |
Blåbær | 7,1 – 8,6 |
Kirsebær | 6,1 – 7,1 |
Bjørnebær | 3,8 – 6,0 |
Tyttebær | 5,0 |
Bringebær | 2,1 – 3,5 |
Jordbær | 1,9 – 2,3 |
I tillegg er aroniabæret rikt på sporstoffer som jern, molybden, bor, jod og kalsium.
Fra eldre tid ble bæra brukt av indianerne i Nord-Amerika som medisinplante.
For 100 år siden ble planten innført til Russland, og i Øst Europa foregår i dag en betydelig produksjon av Aroniabær, for eksport til det Amerikanske helsedrikkmarkedet.
På latin heter planten Aronia Melanocarpa, hos oss den svartsurbær. I Norge brukes busken helst som beplantning, eller kun som prydbusk.
Busken er kjent for de praktfulle ildrøde og oransje høstfargene. Selv om smaken er noe tørr og syrlig, er antioksidantinnholdet en ren helsebombe!
Antioksidanter styrker immunforsvaret og motvirker høyt kolesterol og blodtrykk, åreforkalkning og andre aldringsprosesser i kroppen.
Pågående studier i USA tyder dessuten på at Aronia inneholder komponenter som motvirker kreft.